сряда, 24 юни 2020 г.

Дегустационни бележки: 17.06 Братанов – Чистият тероар/Вината без дъб



Преди няколко дни, на 17.06, Vino Orenda Wine Shop домакинства интересна вертикална дегустация на изба Братанов. Този път фокусът бе върху показването на чистия тероар, а именно как вина от сортовете Шардоне и Сира могат да се развият през годините, без да са отлежавали в дъб. Споделям ви моите бележки от дегустацията.

Изба Братанов е семейна изба, разположена в Южен Сакар – топъл и много благоприятен регион за оглеждане на вино. От 2006 година насам семейство Братанови се стремят да покажат истинския характер на вината от този така плодороден регион. Дегустацията води техният енолог – прекрасната Мария Стоева, започнала образованието си в  Пловдивския университет, дипломирала се в Бургундия Франция и работила пак там, но в Бордо и Шабли.

Sur lie
Този френски термин посочва отлежаване на вината  върху „фините утайки“. Това са дрожди, които умират след ферментацията и се утаяват на дъното на съда. Техните клетки са богати на микроелементи, протеини и витамини. Това обогатява вкусовите характеристики на виното и е благоприятно за човешкото здраве.
Дрождите могат най-общо да се разделят на два вида – култивирани и диви. Първите са селектирани от един вид, които се продават свободно на пазара. Дивите се развиват заедно с гроздето през целия цикъл на узряване и могат да бъдат най-различни видове. Употребата им е рискова тъй като резултатът до известна степен е непредвидим. За сметка на това те могат да придадат много комплексни вкусове и аромати на виното.

Sans Barrique е още един френски термин, който посочва, че виното е без дъбово отлежаване. 

Дегустирани бяха 4 реколти Шардоне сюр ли, 3 реколти Сира сан барик, както и ново розе на изба Братанов.

1.       Bratanov Chardonnay Sur Lie 2018:
Цвят на слама. Ароматът е много лек и цветист. Вкусът е плодов - бяла праскова. Има дълъг послевкус, усеща се мазнота. Виното е отлежавало на фините утайки 4-5 месеца, за да се отделят хранителните вещества от умрелите дрожди, то е направено от Шардоне от два масива на избата. За това вино е използвано грозде от варовикови почви, така сепсе развитието на минералност.

2.       Bratanov Chardonnay Sur Lie 2017:

Цветът е слама със златисти отенъци. Притежава по-изразен аромат от реколта 2018. Усещат се бели цветя. Вкусът е на костилкови плодове и масло. Дълъг послевкус със сладки отенъци.
[photo by Arian Shkaki]


3.       Bratanov Chardonnay Sur Lie 2016:
Цветът тук е на бледа слама. Ароматът е на смокиня, има цветисти нотки, но слаб. Усещат се сливи и отново смокини на вкус. Послевкусът е къс. През 2016 година дъждовното време е довело до по-ранен гроздобер от обикновено. Виното е отлежавало 4 месеца върху утайките.

4.       Bratanov Chardonnay Sur Lie 2015:
Цветът е на светла слама. Има аромати на билки и костилки. Вкусът е прасковена костилка с билкови нотки, средно дълъг послевкус. Усеща се лека сладост от сушени плодове.

5.       Премиерата на новото Bratanov Pamplemousse Rose 2019:
Името означава грейпфрут, който присъства както в цвета на розето, така и в неговия вкус. Интересен сепаж от сортовете Мерло, Каберне Совиньон и Сира. Тези три сорта узряват по различно време, но тук са обрани заедно им събрани преди ферментацията. Сортът Каберне Совиньон се използва за пръв път от избата, той придава нежните вкусове на грейпфрут. Мерлото дава на розето една много приятна ягодова свежест, докато сортът Сира се усеща със своите черни плодове и лека киселинност на горска ягода.



6. Syrah Sans Barrique 2017:
Цветът е тъмно червен. Ароматът е на сладък пипер, както и йодни нотки. На небцето се усещат сякаш току-що препечена червена чушка в топъл септемврийски ден. Присъства и типичният сладък послевкус. Със сигурност фаворитът ми от представената сира без дъб от изба Братанов.

[photo by Arian Shkaki]

7. Syrah Sans Barrique 2016:
Това вино е в топ 20 на Дивино за 2019 година, както и в BestBuy селекцията им. Цвят – червен с виолетови нюанси. В аромата преобладават черни плодове, както и землисти нотки. На вкус отново присъства червен пипер, но и виолетки, преобладаващи и в послевкуса.


8. Syrah Sans Barrique 2015:
Тук цветът е светлокеремидено, с тъмно червени нюанси. Ароматите са на сушени пиперки. На вкус могат да се усетят опушено месо и тютюн.



Много интересно развитие показаха вината, отлежавали върху фините утайки, както тези от сорта Шардоне, така и от Сира. Надявам се в бъдеще да се произвеждат повече такива вина, за да се наблюдават истинските черти на сортовете. Виното е жив организъм и винаги може да ни изненада приятно със своето развитие във времето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар