петък, 17 февруари 2017 г.

Adeus, Pai / Goodbye, Father (1996)

Очарователно португалско филмче!

Историята се развива около едно 14-годишно момче, Фелипе, което се чувства пренебрегнато от баща си, който е винаги зает с работа. Но един ден научава, че ще прекара цялата лятна ваканция с него. Желанието на бащата е да навакса изгубеното време със сина си, защото е неизлечимо болен и не му остава много време.

Филмът не е прекалено драматичен, въпреки привидно тежката тематика. Има много тъжни моменти, но в основата си историята разглежда израстването на младия Фелипе и засилването на връзката баща-син. 

Алфонсо Пиментел играе младия Фелипе с безгранична наивност и много чар. Младият актьор е и разказвачът на тази история, което я прави още по-въздействаща и лична. По време на ваканцията Фелипе не само се сближава с баща си, но и се влюбва и намира нови приятели. 


Всичко в този филм е представено по много чаровен и приятен начин.


Алфонсо Пиментел (Фелипе) и Жуел Лагарто (бащата)

Режисурата е много добра. Използват се ярки цветове за придаване на един магически облик на всяка сцена. Историята има интересен обрат в края, който истински ме впечатли. Това е един от многото филми за подрастващи, но разглежда този важен момент от живота по много истински и интересен начин, всеки би успял да разпознае себе си в него. 
Определено заслужава да се гледа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар