петък, 17 февруари 2017 г.

The Great Wall

Първият трейлър за този филм беше изключително зле направен и подвеждащ - показваше Мат Деймън да предвожда войска китайци в битка на Великата Стена. За щастие вторият трейлър внесе малко яснота в историята и успокои вечно готовата за оплаквания интернет среда. Мат Деймън нямало да играе азиатски персонаж, а объркан бял човек, който случайно попада в чужда война. Това, което успя да привлече мен в този филм, бяха основно дизайните на броните на войниците и на животните. 

За нещастие филм без една американска филмова звезда и две-три други разпознаваеми лица (за предпочитане бели) не може да бъде пуснат по кината, защото масовата публика надали би искала да гледа само азиатци. Плакатът тук е посредствен, както и останалите, но поне показва истинската маркетингова стратегия на този филм - Мат Деймън. Холивудска му работа!

Но всички това настрана, според мен подобен филм може да се гледа само на голям IMAX екран с много шум и много пуканки. Както и очаквах, екшънът и дизайните на броните си струваха.

Първата половина на филма много добре представя организацията на китайската армия, подготовката й за битката с тези непознати създания. Появата на чудовищата е също много интересна, но самите те можеха да бъдат много по-добре анимирани. Все пак в началното изграждане на историята има голяма доза неизвестност и съспенс, не само безмозъчно кълцане на хора и чудовища. Но втората половина от филма се проточи твърде много и имаше ненужни странични истории с Уилям Дефо и Педро Паскал, които можеха спокойно да бъдат изрязани от филма.

Много се зарадвах да видя отново Педро Паскал (след Game of Thrones). Едно от най-хубавите неща във филма беше химията му с Мат Деймън. Наистина може да се повярва на тези двамата, че са приятели от твърде много време и по неволя са заедно.


Имаше много добри изпълнения сред азиатските актьори. Кени Лин за съжаление не беше използван достатъчно. Повечето от войниците и генералите не бяха особено добре развити като персонажи. Най-много се отличаваше Тианг Джинг, която като красива азиатка дори имаше леко романтична история с героя на Мат Деймън.


Героят на Мат Деймън придоби най-голямо развитие през целия филм - от мъж, търсещ пътя си, който е правил всичко досега за пари, се превръща най-накрая в човек с цел в живота. Но в крайна сметка и този филм, както много други преди него, разказват история за "белия спасител", който помага на обърканите и отчаяни чужденци. 

Възможно е първоначалната история да е била много по-добра, преди да е била изменена от студиото. Според мен можеха да се изрежат много неща и да се получи по-кратък и смислен филм, но все пак има и хубави страни - интересни екшън сцени, които си заслужават надценката за 3д билета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар