събота, 12 май 2018 г.

Avengers: Infinity War / Отмъстителите: Война без край

Отмъстителите: Война без край е кулминацията на 10-годишните усилия на студио Марвел. Тя показва, че с търпение и много постоянство мащабните истории от комиксите могат да станат достъпни и на големия екран.

Марвел филмите през изминалите години успяха да си спечелят много голяма популярност. Те имат сходен тон, добър хумор и споделят една вселена. Подход, който не беше изпробван в такъв мащаб преди това. Тази екранна поредица накара много хора (включително и мен) да се влюбят в дотогава не толкова популярни герои.

За съжаление дори един тричасов филм, в който не се появяват важни нови персонажи, не е достатъчен, за да се разкаже цялата история. Но режисьорите, братята Русо, се справиха с трудната задача по много адекватен начин.




Война без край събира почти всеки герой от изминалите 18 пълнометражни филма. Тони Старк и Доктор Стрейндж мерят еготата си, Тор и Рокет откриват обща любов към оръжия, Шури (сестрата на Черната пантера) показва на д-р Брус Банър своя ум. Толкова много супергерои на едно място не е имало в Марвел филм. Огромният ансамбъл е разделен на три основни групи. Всяка група е заета със своята задача в борбата с Танос - най-големият злодей в тази филмова вселена. Това довежда до някои минуси във Война без край, но ще стане въпрос за тях по-късно.

Екранното време, отделено на Танос, беше изключително добре измислено. Все пак този герой е загатван още от първия филм за Отмъстителите (2012). Неговата история черпи вдъхновение от комикс поредицата Infinity Gauntlet. Докато много моменти от нея са пресъздадени напълно или чрез препратки, мотивацията на Танос за жалост е орязана. В комикса той иска да заличи половината живот във Вселената, за да впечатли Смъртта. Във филма тази негова несподелена любов е изрязана, което прави мотивацията му недостатъчно силна. Въпреки това Танос е изграден като достоен противник, с добра предистория и това направи този Марвел филм по-вълнуващ от предишни от поредицата. В тях съдбата на злодея е ясна от самото начало.


Тъй като филмът се фокусира предимно на злодея, Отмъстителите представляваха един вид бунтовническа групировка. Повечето герои имаха съществени роли в историята. Новите костюми на Железния човек и Човекът-паяк бяха изключително добре направени - истинско удоволствие да гледаш екшън сцените с тях! Доктор Стрейндж бе развил своите сили (в Тор 3), за да изиграе по-важна роля тук. Сцените с Тор бяха няколко и наистина приятни, но не е ясно до колко допринасяха към цялостната история. За сметка на това Питър Куил и Гамора имаха наистина силни сцени. 

За съжаление герои като Капитан Америка, Хълк и Черната вдовица присъстваха във филма за фон. Те бяха там, за да имат моменти, а не сцени, които да задвижват историята. Надявам се, че ще има по-голям фокус върху тях в "част втора" на Отмъстителите: Война без край

От друга страна, повечето екшън сцени са много добре направени. Хуморът също е на ниво. Марвел успяват да вкарат комични елементи, за да разведрят положението, дори в най-напрегнатите сцени.

Най-големият минус на този филм е половинчатата история. Въпреки опитите на студиото да скрие от публиката факта, че Война без край ще е разделена на две части, става пределно ясно, че следващият филм ще е директно продължение на тази история. Марвел от много време успяват да свържат своите филми, за да се засили усещането за обща вселена, но в случая се наблюдава епизодичност. Тя е по-типична за сериалите, отколкото за киното. Вече е по-трудно за зрителя да проследи историята на нов Марвел филм, без да е гледал предишните. Ако сте пропуснали последните 2-3 филма, е възможно някои от сцените да не ви повлияят, да ви се сторят незначителни или просто ненужни.

Отмъстителите: Война без край е изключително забавно и добро попълнение в Марвел вселената, което заслужава да бъде гледано на кино многократно (с огромно количество пуканки, разбира се).

Няма коментари:

Публикуване на коментар