неделя, 27 май 2018 г.

Deadpool 2 / Дедпул 2

Дедпул е един от най-интересните комикс персонажи, най-вече заради постоянните му шеги и подигравки във всяка ситуация, в която се намира. Той се появява на голям екран сравнително късно, но в изключително подходящ момент. Пазарът е претоварен от комиксови филми и герой като Дедпул внася много нужен свеж въздух.

Както първата част, така и Дедпул 2 е изключително забавен филм, който не изгражда нищо ново, но определено оправдава всички очаквания на зрителя.  На година излизат поне три касови екранизации по комикси, от които нито една няма вече правото на самостоятелна история. За разлика от това Дедпул успява се стреми просто да развесели публиката. Определено заслужава да се гледа в пълната му прелест на голям екран.



Екипът зад двата филма успява да пресъздаде героя по много автентичен и забавен начин за масовата аудитория. Докато първият филм е деконструкция на романтична комедия, която играе ролята на стандартна история за произход на супергерой. вторият се маскира като семейна драма. Героят на Дедпул определено имаше нужда от достоверна адаптация... особено след бедствието, което беше X-Men Origins: Wolverine (2009).

В комиксите знанието на Дедпул, че е измислен, е една от най-интересните черти на характера му. Например този разговор между него и Спайдърмен:


В екранната си версия Дедпул се подиграва с всичко - от филмови клишета до абсурдността на американското общество и неговата свръхчувствителност.

Не смятам обаче, че Дедпул 2 успява да избегне всички клишета. Тук това може да бъде простено, тъй като самият главен герой не взима почти нищо на сериозно. Така например, сюжетът звучи много познато - мрачен герой от бъдещето (Кейбъл) пътува назад във времето, за да спре малко дете (Ръсел), преди то да се превърне в злодей. Въпреки очакваното развитие на историята, има много приятни и свежи моменти.

Второстепенните герои привидно изглеждат многобройни, но за щастие филмът успява да избяга от това клише по подходящо кървав начин. Най-запомнящи от тях са Кейбъл (Джош Бролин), детето потенциален злодей Ръсел (Джулиън Денисън) и Домино (Зази Бийтс).

Домино (Зази Бийтс), Дедпул (Райън Рейнолдс) и Кейбъл (Джош Бролин)

На пръв поглед изборът на Зази Бийтс за ролята на Домино е типично холивудско решение да се използват повече цветнокожи актьори. За щастие тя се справи отлично и имаше едни от най-добрите сцени в целия филм. Видимо е, че Джош Бролин играе ролята на Кейбъл с удоволствие - умее да е решителен или заплашителен в подходящите моменти. Единствено предисторията на героя му не беше много развита. За сметка на това тази на Ръсел е много добре развита, дори е представен като нормален тийнейджър (което Холивуд отдавна забрави как се прави). 

Джулиън Денисън като Ръсел

Екшън сцените бяха по-мащабни от предишния филм. Някои от тях бяха направени с наистина добра хореография и стил. Филмът се възползва от дадената възможност за ругатни и кървища напълно, за щастие това много рядко може да попречи на самата история.

Дедпул 2 успява да запази, дори надгради, хумора и усещането на предшественика си, което е много трудна задача. Чисто по холивудски във втората част има повече герои, ефекти и по-богата история. Двата филма пресъздават популярния комиксов герой толкова добре, защото екипът зад тях очевидно подхожда с уважение и внимание. Проектът е важен за Райън Рейнолдс и сценаристите, истинско удоволствие е да се видят резултатите от техния труд. В период, в който почти всеки нов филм е като излязъл от поточна линия, е приятно да се гледа нещо различно. Финалните надписи са закачливи и забавни, както се очаква, но истинска радост за душата е сцената след тях. Заслужава си да се гледа!




Няма коментари:

Публикуване на коментар