вторник, 12 юни 2018 г.

Operación Concha (2017) / Операция "Златна раковина"

Операция златна раковина е динамичен и забавен испански филм с множество весели моменти. Историята се развива около трима мъже - филмов продуцент, режисьор и счетоводител, които се опитват да се спасят от фалит. За целта те намират мошеник, който да се представи за популярен мексикански актьор, за да им спечели повече финансиране за фиктивния филм, който правят.

Резултатът е забавна комедия, в която зрителят никога не знае кой от героите е мамещият, кой - маменият. Действието се движи бързо и вълнуващо, но на моменти се оплита в сложността на историята си и променя твърде рязко своя тон.


Историята се развива по време на филмовия фестивал в Сан Себастиан, Испания. Това е една чудна обстановка за многобройните шеги с актьорите и филмовия бизнес. Като много други филми с измамници, този също успява многократно да смени обстоятелствата около героите. Зрителят е постоянно в напрежение, докато не успее да си даде сметка, че голяма част от обратите са направени по-скоро, за да шокират, не за да задълбочат цялостната история.

(Основните актьори отт ляво на дясно: Йорди Моя, Барбара Мори, Алосиан Виванкос, Кара Елехалде, Унах Угалде и Рамон Ахире)

Всеки един от актьорите се справи отлично с дадената роля и имаше възможност да се открои в няколко сцени. Антонио Куарди, който режисира филма, за пореден път показва, че умее да ръководи умело многоброен ансамбъл. Хуморът в сцените е засилен както от бързото движении е на камерата, така и от добрия подбор на цветовете.

Йорди Моя е изключително добър актьор. За мое огромно щастие сценарият му даде възможността да покаже пълните си способности. Той играе едновременно популярен мексикански актьор (Рей Силвела), както и мошеникът (Литарко), който е негов двойник. Трансформацията е много интересна - преминава се между напълно различни поведения, жестове и диалекти.

(Йорди Моя в ролята на Литарко, представящ се за Рей Силвела)

В третото си действие историята се превръща от приятна неангажираща комедия в добре изиграна драма. Това е феномен в множество филми - както родни така и чужди, смяната на настроение и цели жанрове не е нищо ново в това изкуство. Проблемът настъпва, когато драмата е неоправдана, когато поведението на героие е изненадващо и неразбираемо. В Операция ¨Златна раковина¨ един от най-неестествените и ненужно драматични моменти настъпва, когато един от героите съобщи, че е влюбен в героияна, към която в предишните действия е проявявал единствено леко привличане. Тази любов отключва важна промяна в неговата мотивация. Всичко беше изиграно отлично, но когато една подобна промяна е неоправдана, публиката не може да я възприеме като истинска.

Тези минуси настрана, този филм определено представи един нов и много забавен поглед над историите с измами. Героите постоянно се променяха и криеха истинските си мотиви до последно, което разви по интересен начин темата за лъжливата и изменчива човешка природа. Във филма се използва също така и поемата ¨Yo no soy yo¨ (Аз не съм аз) на Хуан Рамон Хименез, която е едно от най-благозвучните и дълбоки произведения - препоръчвам го!

Ако искате да разнообразите ежедневието си с испанско кино, което бяга далеч от клишетата и монотонността на Холивуд, горещо препоръчвам Операция ¨Златна раковина¨.



Няма коментари:

Публикуване на коментар