понеделник, 27 март 2017 г.

Life / Признак на Живот

Признак на Живот разказва историята за шестима астронавти на Международната космическа станция, които откриват извънземен организъм в проба от Марсианската почва. За да могат да го изследват, те тестват множество атмосфери върху него и така успяват да накарат извънземното създание да започне да расте. Това довежда до множество опасни ситуации, защото порасналото създание изпитва нужда да яде и разрушава всичко по пътя си.

Разбира се, първата асоциация, която някой може да направи с този сюжет е Alien. Въпреки множеството прилики, този филм се различава достатъчно.

Режисьорът на филма - Даниел Еспиноза, според мен за пръв път успява да покаже истински уменията си. Предишните му филми - Safe House, Easy Money и Child 44, са сравнително посредствени. Тук историята се движеше стегнато и усещането за изоставеност и опасност в космоса е много добре пресъздадено във всяка сцена.


Дизайнът на извънземното е изключително добър. Много често то се променяше, развитието му беше направено с множество детайли. Определено не са спестявали от бюджета за него!

Най-голямата слабост на филма са героите. Освен тримата известни актьори на плаката участват още азиатец, чернокож и рускиня. Но това разнообразие не е достатъчно, за да прикрие фактът, че нито един от героите не е особено развит. Най-добре изградени са може би Хю (Арион Бакаре) и Миранда (Ребека Фъргюсън). За съжаление филмът се фокусира през голяма част от времето върху героя на Джейк Гиленхал, който е изключително еднопластов.

Арион Бакаре

Ребека Фъргюсън

Филмът създава страхотно усещане за неизбежност. Като добър сай-фай хорър създава много напрежение. В крайна сметка историята не е нито изключително иновативна, нито прекалено предсказуема. Препоръчително е да се гледа Признак на живот на кино, на възможно най-голям екран и с много звук. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар