четвъртък, 18 юни 2020 г.

Как да изберем вино, което ни харесва?



Като дългогодишен любител на виното, работещ от две години професионално в тази сфера, съм ставала свидетел на многото въпросителни, които имат хората при неговото избиране. Ключът в избора на вино, което ни харесва, е да решим какво търсим и какво искаме да постигнем с него. При избор на вино е много важно да си отговорим на въпроса ЗАЩО. Защо искаме да се спрем на определено вино, какъв е поводът? От там и цената, и видът стават по-ясни. Дали искаме да впечатлим гости?  Дали купуваме вино за ежедневна консумация? Дали търсим романтика и разпалване на страстите?

При търсене на вино за собствена употреба личните вкусове са водещи. Малко са тези, които могат да рискуват с ново нечувано вино всеки път. Повечето хора се спират на едно и също, понякога докато не бъде изчерпано от производителя. Ако сме пили лошо бяло вино в началото на нашето винено пътешествие, то категорично ще го избягваме с оправдания като „не е за нас“ или „много е сладко“. Някои червени вина също можем да избягваме със здравословни обяснения или страх да открием твърде голяма тежест или „горчилка“. Въпреки увеличаващото се търсене на розе все още има хора, отказващи да го приемат за истинско вино.

Разбира се, жаждата също е от значение. Феновете на вино в кутия (2, 3 или 5 литра) са многобройни и в повечето случаи търсят най-изгодното вино в най-голямо количество. В сегашната обстановка общата консумация на алкохол се увеличи, а с нея също и търсенето на вино в кутия. Моите наблюдения са, че това помогна  на много домакинства да преживеят тези месеци на изолация. И въпреки това има много хора, които още са на мнение, че вино, което не е в бутилка, е много по-ниско качество. И, да, това беше така преди години, но вече е далеч от реалността.

По-склонни сме да изберем скъпо вносно вино за гости и приятели, особено ако се виждаме с тях рядко. По същата причина ние държим домът ни да е по-чист от обикновено, а софрата – добре наредена. В подобни ситуации видът идва на първо място. Желанието ни да впечатляваме тук се изразява в избор на популярни маркови вина, които се свързват с престиж. Разбира се, важно е и с какъв бюджет разполагаме, но асоциацията с този по-различен, може би по-хубав начин на живот, който представя дадена чуждестранна изба, е много търсена при посрещането на гости.

В други случаи, като например впечатляването на потенциална половинка, е много важно да решим каква роля ще има виното на трапезата ни. Ако е главна, виното ще е фокусът на вечерта, то тогава е хубаво да се позовем на нашите вкусове, бюджет и също така колко бихме желали да изпием. А ако е поддържаща роля, надяваме се виното да направи срещата ни по-приятна, бих казала, че се водим повече от цената, отколкото от нещо друго.

Така добре известните насоки за консумацията на вино спрямо времето: бяло и розе през лятото, червено – зимата, са само лек ориентир. Те никога не трябва да идват преди индивидуалните предпочитания. С други думи, трябва да слушаме душата си. Ако на нея й се пие червено вино в летен ден, то това и ще пием. Има много италиански червени сортове, които подхождат много добре и на топло време – примитиво, канонау, санджиовезе например. От друга страна много бели вина, като шардоне и ризлинг, могат да предложат плътен вкус и наситени аромати, които да са страхотна компания в дъждовно време.

А когато се купува вино за ежедневно удоволствие, за самите нас, винаги е най-лесно да се спрем на познатото. Много хора не обичат да излизат от зоната си на комфорт и при консумацията на вино. Съществува риск от разочарование, от непознати и несигурни вкусове. Вероятността да открием нов любим сорт или винопроизводител също е толкова  голяма, но много често се пренебрегва за сметка на опасенията. Нашият собствен опит е от  огромно значение. Разочарованието дори само от едно вино може да доведе до избягване на всичко от дадена изба в бъдеще.

Уважавам хора, които желаят да експериментират. Все пак вкусът ни за вино се развива по този простичък, но така приятен начин – с  пиене.

Като за финал, мога да предложа български вина, подходящи за различни поводи:
-          При посрещане на гости с приготвена богата трапеза с предимно местни ястия вино като Enira Grand Cuvee би било прекрасно. Изключителен червен бленд от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Пти Вердо и Сира, който може да впечатли дори скептици към българските вина

-          Розе Мария Прайвът Ризърв 2018 на изба Братанов е тъмно на цвят и много плътно розе от сорта Сира. Това вино е страхотно за дъждовни вечери, особено в комбинация с пилешки ястия.



-          За романтична вечеря с половинката предлагам Гергана на изба Царев Брод. Това е ароматно, но и много леко вино, което може да се консумира и без храна. Ако половинката предпочита балончета, същата изба имат и много освежаващо естествено пенливо вино Pét-nat от сорта Ризлинг.


-       За ежедневна употреба има някои страхотни вина в кутия на изби като Варна, Better Half, Вила Басареа и Кортен. Качеството не се различава от това в бутилката. Ако все пак предпочитате вино в бутилка, то страхотно съотношение цена-качество предлагат вината на изби като Братанов, Старо Оряхово, Върбовка и Боровица.


Моят съвет е да търсите вина от местни сортове, които предлагат българските изби. Разнообразието е изненадващо голямо.

2 коментара: