понеделник, 16 януари 2017 г.

Aniki Bóbó (1942)

Малките филмчета, излъчвани по време на тематични вечери, могат да бъдат също толкова впечатляващи (ако ли не повече), колкото поредния касов филм.

Приятният Tuga Bar излъчваше на 16ти януари филма Aniki Bobo от 1942, като част от една много добра традиция - всяка седмица да излъчват по един португалски филм. В хубавата атмосфера на този португалски бар и с ароматно червено вино е перфекният начин да се изгледа този класически филм на Маноел де Оливера. Бонус беше и фактът, че собственичката е от Порто (града, в който се развива действието на филма) и споделяше някои много интересни факти за него.

Историята на Aniki Bobo се развива около група малки дечица и първите им сблъсъци с любов, задължения и съперничество. Карлитос е новият член на малка група от деца и веднага си харесва Терезита - единственото момиче. Главатарят Едуардиньо обаче я смята за своя собственост и започва продължителна борба за симпатиите й с Карлитос. Децата са много симпатични и забавни, опитват се да се държат като възрастни, което създава повечето комични ситуации във филма.

Всички възрастни са представени като много строги - високи и заплашителни фигури, които пречат на децата да си играят по цял ден. Една от най-забавните и чаровни сцени е в училището: Учителят се опитва да въведе ред в клас, но вниманието на децата е погълнато от уличната котка, която се е покатерила на перваза на прозореца.

Порто и крайбрежието на река Доуро са заснети страхотно. Филмът се възползва от светлината и сенките по страхотен начин - една сцена с Карлитос, който скача от покрив на покрив е особено впечатляваща. В друга сцена малката група деца играят на гоненица по улиците, които са много слабо осветени и подсилват усещането за опасност. 

Като много други истории за подрастващи и в тази има злополука, която да промени хармонията в детската групичка и да ги научи на морални уроци. В този аспект филмът много добре показва както колко груби един към друг могат да бъдат децата, така и колко наивно и щастливо може да е ежедневието им.

Aniki Bobo e първият пълнометражен филм на Маноел де Оливера (1908-2015) и е заслужил класическия си статус. Изключително приятно и чаровно филмче! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар