неделя, 1 януари 2017 г.

Birkebeinerne / The Last king (2016)


Спрях се на този филм от списъци с добро скандинавско кино за изминалата 2016 година.

Изключително довална съм от този филм! Историята се развива около опазването на престолонаследника на Норвегия през 1206г. от двама мъже. Поради ожесточени борби за престола, както и съревнование между кралството и църквата, животът на това дете е важен елемент в историята на Норвегия в този период. Името на филма идва от наименованието на групата бунтовници, които в последствие подкрепят краля.

Първоначално фактът, че през цялото време тези храбри викинги се придвижват на ски, ми се струваше много забавен. В последствие свикнах с това и се възхищавах на скиорските им умения.



Филмът е много добре заснет. Има постоянно напрежение по време на гонитбите в снега, бойните сцени са страхотно заснети. Използва се забавен кадър в някои по-важни битки, но умело, не прекалено. Музиката беше също приказна.

Норвежците са много интересно направени персонажи - отдадени, неуморими и също така забавни. През по-голямата част от времето или се биеха, или ги показваха наливащи се с алкохол в колиби. Според мен това беше много реалистично!

Двамата главни герои, които трябваше да заведат детето до кралския дворец, бяха много добре изградени. Единият от тях е Кристофър Хивю, който ми е познат от Game of Thrones:


Липсата на познато лице, филмова звезда, в този филм помогна много, за да оценя цялостната история.

Филмът е хубав, исторически и много приятен начин да се разпусне в края на деня. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар